Winterspelen

Als je een échte Canadese winter wilt beleven, moet je niet op Brier Island zijn. Het is er wel koud en er valt zeker sneeuw, maar na een dag met stevige wind is die sneeuw allemaal weer van het eiland gewaaid. En het waait nogal vaak stevig hier. Nee, voor de ultieme sneeuwbeleving moet je verder het land in. Dus dat doen we.

Zodra we in juni voet aan Canadese wal zetten, krijgen we een uitnodiging van een zeilvriend van Hans, Robert. Hij woont met zijn vriendin in Orillia (Ontario). Van Nova Scotia naar Ontario zeilen is nogal een onderneming dus het kwam er deze zomer niet van. Nu we er deze winter nog steeds zijn, gaan we alsnog graag op zijn uitnodiging in. Eind februari vliegen we van Halifax naar Hamilton.

Vlakbij Hamilton ligt Niagara Falls. Hier brengen Robert en Anneke ons naar toe voor onze eerste Ontariose nacht. De watervallen zijn prachtig in de winter!

Ik kende Robert en Anneke nog niet. Ik wist dus ook niet dat ze heel erg sportief zijn. Voor ik het weet, staan we te volleyballen in de plaatselijke gym. Ik heb vele flashbacks naar gymmen op de middelbare school. Dat ik altijd als laatste gekozen word. Dat ik dat volledig begrijp en er ook geen trauma aan over gehouden heb. Hoe ik bij volleybal bij een soepele sprong bij het net precies op de voet van een tegenspeler terecht kom. Ook nu weer sla ik de bal tegen het plafond, ik mis hem nét (of best wel ruim), ik val om tijdens het rennen, maar vooral: ik heb er plezier in. Net zoals 25 jaar geleden. Ik schaam me ook wel omdat ik er niets van bak. Canadezen staan echter bekend om hun vriendelijkheid en ook hier merken we dat. “Nice try!”, klinkt het welgemeend, als ik de bal tegen het net serveer. En een applausje als de bal er een keertje wél overheen gaat.

Volleyballen kennen jullie allemaal. Maar pickleball? Wij hadden er nog nooit van gehoord. Het blijkt een sinds een aantal jaar ook in Nederland beoefende sport en op de dag van dit schrijven, 17 maart 2019, vindt het NK Pickleball plaats in Almere. Dat zou ongetwijfeld aan ons voorbij gegaan zijn, zeker gezien mijn liefde voor en interesse in balsporten… Anyway – we hebben dus ook gepicklebald. Pickleball is een kruising tussen badminton, tennis en tafeltennis. Je voelt wel aankomen dat het bij mij een wedstrijdje ballen rapen is. Hans daarentegen oogst bewonderende blikken en opmerkingen. “That new guy is good!!”, hoor ik om me heen.

Kenya uit Cuba is mijn partner en haar vriend German uit Uruguay speelt met Hans.

Pickleballen is niet het enige wat ik voor het eerst doe in Orillia. Snowshoeing is ook een nieuwe ervaring voor me. En snowtubing. Want ja, er ligt veel sneeuw in Orillia. Metersdikke lagen sneeuw liggen langs de kant van de weg. Als we het bos in gaan om te helpen met het tappen van maple syrup, moeten we een eind door de sneeuw. Daar komt weer een ‘eerste keer’ aan: racen op een fourwheeler (quad)!

Snowshoeing.
Sneeuwschoenen, dus. Het is even wennen maar wel heel leuk!
Wandelen in de kou vraagt om warme choco. En volgens Robert en Anneke hoort daar rum in. Daarna lopen we veel soepeler.
Snowtubing.

Op de fourwheeler door het bos. Compleet met gunbox. Er wordt veel gejaagd in Canada. En er zijn beren. De box is leeg, hoor!

Maple syrup tappen kan alleen in het voorjaar, als het ‘s nachts nog vriest en overdag warmer wordt. Door de wisselende temperatuur gaat het sap (grondwater en in de wortels opgeslagen suikers) stromen. Het gaat naar boven om de boom te voorzien van energie om te groeien en blaadjes te maken. Het loopt weer naar beneden, en dan kun je het met een slangetje aftappen. Het is dan nog heel waterig. Tom, de man die wij mogen helpen, heeft in het bos een “sugar shack” waar het suikerwater wordt ingekookt tot maple syrup. Van 40 liter suikerwater wordt 1 liter ahornsiroop gemaakt. Het is een erg leuke ervaring en de maple syrup die we daarna mee naar huis krijgen, is heerlijk!

De slang duwen we door een gaatje in het deksel. Met het deksel op de emmer blijft de siroop droog en schoon.
De emmer mag niet omvallen, dus we scheppen de sneeuw weg tot op de bodem.
De sugar shack.

Wat we nog meer nooit eerder gedaan hadden? Pepernoten kopen in februari. In Ontario wonen veel geïmmigreerde Nederlanders. Zij verlangen, net als wij af en toe, naar drop, stroopwafels, goede kaas en hagelslag. In Burlington is de Dutch Shop waar je – JIPPIE!!! – zelfs bokkenpootjes kunt kopen. En pepernoten, dus. Lekkerrrrr.

Vele ervaringen rijker en met een tas vol Hollandse zoetigheid stappen we 6 maart weer in het vliegtuig. Ik heb nog niet eens de helft opgeschreven van wat we allemaal gedaan hebben. Lieve Robert en Anneke, bedankt voor jullie enorme gastvrijheid en het organiseren van al die leuke uitjes!!

En dan is het feestje nog niet afgelopen. In Halifax worden we (om drie uur ‘s nachts door een enorme vertraging…) opgehaald door de Tremblays. Hans mag er weer een dagje in de schuur spelen met de jongens en ik heb een bak- en spelletjesdag met de meisjes.

Agatha, Catherine en ik spelen Sequence, dat we voor het eerst speelden in Orillia.

Voor we naar huis gaan, halen we een logé op bij de Dutchies. Zij gaan een paar weken op vakantie en Skipper mag bij ons logeren. Hans is superblij. Hij wil heel graag een hond. Ik ben geen hondenliefhebber maar Skipper is wel heel lief. Op de heenweg naar Halifax zijn we meegereden met vrienden van Wouter en Joyce. Terug naar huis nemen we de Mini van Rhiannon mee. Nu hebben we een huis, een auto, een hond en een kat. Het voelt niet meer alsof we op een grote zeilreis zijn! Nu de zon vaker schijnt en de sneeuw definitief lijkt te smelten, begint het echter wel te kriebelen. Langzaam pakken we de bootklussen weer op. Het grootzeil was gescheurd en deze hebben we inmiddels gerepareerd. Hans heeft de (tweede) wc uit de boot gesloopt om meer ruimte te maken. Vanaf nu gaan we rustig aan de boot klaar maken om eind mei te kunnen vertrekken. En tot die tijd genieten we van het leven op Brier Island!

Hans en Skipper bij Pond Cove.
Skipper en ik bij de Western Lighthouse. Dit was mijn verjaardag. Wat een contrast met vorig jaar! Toen snorkelden we in de blauwe zee in Tobago!

4 thoughts on “Winterspelen

  1. Geweldig wat jullie allemaal meemaken. Wat is er toch veel moois te zien op de wereld.?&?

  2. Heerlijk verhaal weer. Wat blijft het toch een geweldig avontuur. Op naar de volgende. Groetjes Nicole en naamgenoot ?

  3. positief jaloers kijken wij naar jullie avonturen groeten van Jan, Hessel en Nick …prachtig

    groetjes uit Monnickendam

  4. Benieuwd hoe het nu met jullie is, alweer even stil,
    Groetjes fam . De wijs sy Tijd

Reageren niet meer mogelijk