Wat is veiliger: binnen of buiten zitten?

We hebben een lezersvraag! Van Florian, zoon van Lotte, zes jaar, groep 3. Hij vroeg zich af of het niet veiliger zou zijn om binnen te blijven zitten in de boot. Ik kon dit niet in een korte reactie kwijt, dus ik maak er een nieuw bericht van.

Zeilers zitten liever in de kuip (buiten) dan in de kajuit (binnen). Daar zijn allemaal redenen voor. Hier zijn er een paar:

1. Buiten zie je wat er om je heen gebeurt. Voor de veiligheid moet je weten of er andere schepen in de buurt zijn (we willen niet botsen en misschien wel zinken!). Ook kunnen er dingen in het water drijven waar je voor aan de kant moet gaan. Bij de kust moet je oppassen voor bijvoorbeeld rotsen of koraalriffen.
2. Als je binnen zit, word je sneller zeeziek dan als je buiten zit. Bij zeeziekte word je misselijk en soms raak je er een beetje van in de war. Dat is niet leuk. Buiten kun je ook zeeziek worden, maar het helpt als je naar de horizon kijkt. Binnen lukt dat niet zo goed. Het heeft te maken met je evenwichtsorgaan: als je binnen in de boot bent, zie je bijvoorbeeld steeds de tafel en die beweegt niet. Maar omdat de boot beweegt, weet je evenwichtsorgaan dat jij ook beweegt. Daar raakt hij van in de war: staan we nou stil of bewegen we? En als je evenwichtsorgaan in de war raakt, raak jij dat ook, en je maag ook! Omdat je buiten naar de horizon kan kijken, zie je dat deze ook beweegt (ten opzichte van de boot) en dat klopt met wat je evenwichtsorgaan voelt (want jij beweegt nog steeds omdat de boot op de golven heen en weer gaat).
3. Als je buiten zit, zie je zoveel moois! Dolfijnen die met de boot mee zwemmen, een walvis die een sprong voor je boot maakt, bijzondere vogels, misschien wel haaien, golven, eilanden, andere boten…. Dat zie je allemaal niet als je binnen zit….
4. Als je zeilt, moet je regelmatig iets met je zeilen doen. Dat kan alleen maar als je buiten bent. Wij hebben een boot uitgezocht waarbij je in de kuip kunt blijven als je de zeilen wilt hijsen of strijken. Er zijn ook mensen die eerst naar de mast moeten lopen (of kruipen, als het stormt) om iets met hun zeil te doen. In de kuip blijven is veiliger.
5. Het is in de kajuit vreselijk warm in de gebieden waar wij willen gaan zeilen. Het kan wel meer dan 40 graden worden. Buiten is het ook warm, maar dan voel je vaak nog wel een lekker windje.

Maar…. jij vroeg of het niet veiliger is om in de boot te zitten in plaats van er op. Soms is dat wel veiliger. Als het stormt, gaan wij beneden zitten zolang dat kan. Hoge golven over je heen krijgen is niet fijn. Harde wind kan erg gevaarlijk zijn. Je moet echt niet in het water vallen. Maar soms MOET je naar buiten. Je moet bijvoorbeeld het zeil kleiner maken (reven) of controleren of alles nog goed gaat. En ook bij storm moet je blijven kijken of er geen schepen in de buurt zijn. Als we met storm naar buiten gaan, gebruiken we “lifelines”. Dat zijn lijnen die je aan het harnas van je reddingsvest vastklikt. Die lijnen kun je dan steeds vastmaken daar waar je op de boot bent. Zo kun je niet overboord vallen. En als we alles gedaan en gecontroleerd hebben, gaan we snel weer naar binnen!

img_20150823_102751-1

Die gele lijn is een lifeline. Je ziet dat hij vastzit aan mijn reddingsvest. Waar hij op de boot vastzit, kun je niet zien en ik weet het ook niet meer…..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.