Waar gaan jullie naar toe?

Als je in het menu klikt op ‘geplande route’, kun je ongeveer zien waar wij naar toe willen gaan. De boot staat nu in Monnickendam. In april leggen we de boot in Katwoude. Daar vieren we in juni ons afscheidsfeest. En dan gaan we… de wereld rond? Dat weten we nog niet zeker. Maar tot Nieuw-Zeeland weten we waar we graag langs willen varen. Vanuit Katwoude moeten we naar de Noordzee. Dat kan via het IJ. Dan varen we eerst naar Amsterdam, en dan door het kanaal naar IJmuiden. We kunnen ook via het IJsselmeer, bij de Afsluitdijk door de sluis en dan tussen Texel en Noord-Holland door. Dat is een flinke omweg! Maar wie weet!

Ik zal de route niet gedetailleerd beschrijven. Dat doen we als we onderweg zijn. In het lijstje staat waar we naartoe gaan en hoe lang dat zeilen is (ongeveer, want dat weet je nooit precies!)/ wanneer we er ongeveer zijn.

 • Nederland – Engeland: drie dagen, eind juni 2017
 • Engeland – Spanje: vier dagen, juli 2017
 • Spanje – Portugal: dagtochtjes, augustus 2017
 • Portugal – Canarische Eilanden: vijf dagen, september 2017
 • Canarische Eilanden – Kaapverdië: zeven dagen, oktober/ november 2017
 • Kaapverdië – Frans-Guyana: 15 dagen, december 2017/ januari 2018
 • Frans-Guyana – Suriname: dagtochtjes, februari 2018
 • Suriname – Trinidad: drie dagen, februari 2018

Hierna moeten we kijken hoe we verder gaan. Dit zouden we graag doen:

 • Trinidad – allemaal eilanden zoals Grenada en Guadaloupe – Cuba – Jamaica – Panama
 • Galapagos – Chili – Paaseiland – de Markiezen (Marquesas) – Tuamotu archipel – Tahiti
 • Niue, Tonga, Fiji, Vanuatu, Nieuw-Caledonië, Nieuw-Zeeland

Maar het lukt niet erg om deze ideeën om te zetten in concrete plannen, omdat het weer en de wind niet meewerken. Dat is een beetje lastig uit te leggen, maar we hebben deze boeken om uit te zoeken waar het mooi weer is in welke maanden en waar het stormt:

IMG_20160830_160412

Jimmy beschrijft hoe je van het éne land het beste naar het andere land kunt zeilen, en wanneer je dat het beste kunt doen. Eind juni vertrekken we uit Nederland. We moeten door de Golf van Biskaje zeilen. In het boek “World Cruising Routes” staat dat je het beste tussen eind mei en juli van Engeland naar Spanje kunt varen. Daarna heb je kans op herfststormen. Dus wij moeten zorgen dat we voor augustus in Spanje zijn.

IMG_20160830_203018

Zo zijn we verder gaan kijken. Van Jamaica naar Panama kun je tussen juni en november goed zeilen. Maar van Panama naar Chili/ Paaseiland kun je beter niet zeilen tussen november en mei vanwege tropische stormen. Dus dan moeten we een paar maanden in Panama blijven, en dat staat niet op ons wensenlijstje. We hebben gelukkig nog heel veel tijd om onze route te bedenken en alles uit te zoeken. Maar je ziet dat je niet zomaar kunt gaan wanneer je wilt en waar je maar naar toe wilt gaan!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.