Vertrokken naar…

2 juli 2017. We gooien de trossen los. We verlaten het o zo fijne Katwoude, waar we net een week liggen. We hebben er zin in. Linde is er klaar voor, hopen we. Gijsje ligt te slapen en weet niet wat haar gaat overkomen, en dat is maar goed ook.

Hans neemt afscheid van Johan, de havenmeester. Ik berg alle spullen die we de dag ervoor aan boord hebben gebracht op of stouw ze in de punt. We trekken de reddingsvesten aan, werpen een blik op de kaart en we gaan.

Jihaa! We hijsen de zeilen, we zijn vertrokken! Vier uur later liggen we voor anker in Enkhuizen.

Voor ons was het een heerlijke tocht. Gijsje daarentegen vond het vreselijk eng. Halverwege de tocht kwam ze naar buiten – heel zielig, met lange kwijldraden uit haar bek. Dit kan betekenen dat ze misselijk is, reisziek, of gestresst. Dat zal alle drie het geval zijn… Als ik haar op schoot neem, kwijlt ze nog even door maar daarna wordt ze gelukkig rustiger. Dit soort momenten maakt het voor mij niet makkelijker om door te zetten met het plan haar mee te nemen. Hans denkt dat ze wel went.

De volgende dag gaan we naar Makkum. We zeilen voor de wind alleen op de fok. Helaas voor Gijsje waait het nog harder dan zondag, met uitschieters tot 33 knopen wind. Ze kan geen houding vinden waarin ze grip heeft én lekker ligt, tot ze deze plek vindt (waar ze twee uur na aankomst in Makkum pas uit durfde te komen…).

Linde zou Linde niet zijn als ze ergens weer een defect weet te creëren. Dit keer werkt de stuurautomaat niet. Voor mij een goede oefening om urenlang de boot op koers te houden. Met deze wind en golven vind ik dat niet makkelijk. En dat ik er af en toe bij in slaap val, is misschien ook niet helemaal zoals het hoort 🙂 . Hoewel dat onderweg ook ongetwijfeld zal gebeuren. Al bij al hebben we weer een heerlijke zeildag gehad. Als we Makkum invaren en het woelige IJsselmeer achter ons laten, staat er iemand enthousiast te zwaaien vanaf de kant. Dankzij de AIS kunnen we gevolgd worden op Marinetraffic. Reinder kwam daardoor precies op tijd om ons binnen te zien varen. Superleuk, en nu hebben we eindelijk een foto van ons op ons varende jacht!

Inmiddels is de stuurautomaat gerepareerd door Hans en Ebel.

Vandaag, 5 juli, hebben we er dankbaar gebruik van gemaakt tijdens de 7,5 uur terugvaren naar Katwoude. Helaas het hele stuk op de motor vanwege het gebrek aan wind. Zo heb je 33 knopen, en zo nog maar 3. Maar ach, de motor én de stuurautomaat zijn getest en goed bevonden. En onze Gijsje kroop aanvankelijk weer in haar veilige hoekje, maar kwam er na een hele poos toch maar eens uit en werd steeds dapperder. Nu struint ze de haven weer af naar muizen en mollen. We zijn weer thuis 🙂 .

P.S. Bij vertrekken hoort slechte wifi. Dit stukje heb ik geschreven in de bibliotheek van Makkum een paar dagen geleden, maar foto’s uploaden lukte nu pas. Het zal wel vaker gebeuren dat deze stukjes niet helemaal up-to-date zijn als ze gepost worden!

 

 

2 thoughts on “Vertrokken naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.