Studeren

“Weet jij waar AM en FM voor staan eigenlijk?”. Ik zit over mijn VHF Handbook gebogen. Hans zit tegenover me, klaar om te helpen als ik het niet snap. Ik doe de SRC Marifooncursus (Short Range Certificate). Eén van ons heeft een certificaat nodig om de geavanceerde alarmfuncties op de marifoon (en EPIRB) te mogen gebruiken. Hans heeft een basiscertificaat Marifonie. Hij mag de marifoon gebruiken om bijvoorbeeld sluizen en havens aan te roepen. Dit is onvoldoende voor een zeiltocht over zeeën en oceanen. Omdat ik nog nooit een marifoon heb gebruikt, leek het Hans verstandig dat ik deze cursus zou doen. Ik bestudeer het handboek, doe een online cursus en heb 18 februari een praktijkdag met examen. Hoewel ik er tegenop zag (ik ben het studeren vast verleerd – het is niet mijn interessegebied – ik lees nooit in het Engels – ik vind zo’n praktijkdag vreselijk spannend), vind ik het heel leuk om ermee bezig te zijn! Er zijn veel zaken waar je het bestaan van kent, maar waarvan je niet weet wat het nou precies is. AM en FM bijvoorbeeld. Je ziet het op de radio staan, je luistert naar 3FM, maar heb je ooit nagedacht wat het betekent? Ik niet. Hans weet dit ook niet, dus ik probeer het uit te leggen nadat ik het hoofdstuk heb gelezen.

IMG_20170117_110419

AM staat voor Amplitude Modulation. FM voor Frequency Modulation. De modulatie is de verandering van radiogolven die zich vertaalt in geluid. Dat kan op twee manieren. Bij amplitudemodulatie wordt de de hoogte en laagte van de geluidsgolf veranderd om geluid te krijgen. Dit is een eenvoudige manier van modulatie die op de middengolf en bijvoorbeeld bij de SSB gebruikt wordt (SSB is Hans’ studiegebied, ik waag me niet aan uitleg daarover…).

IMG_20170117_161311

Bij frequentiemodulatie wordt de frequentie van de geluidsgolf aangepast; de hoogte blijft gelijk. Het is complexer dan AM. FM wordt onder andere gebruikt bij VHF (Very High Frequency) communicatie, waaronder de marifoon valt.

IMG_20170117_161318

Begrijp je….? Nou, die hele cursus is dus zo ingewikkeld. Interessant, ik leer veel, maar ik begrijp vaak niet precies hoe het allemaal in elkaar steekt. Gelukkig zit Hans nog steeds geduldig tegenover me. Ik schrijf wel dat ik het hem probeer uit te leggen, maar eigenlijk moet hij mij steeds vertellen hoe het in elkaar zit…..

One thought on “Studeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.