Stromae: Formidable

Formidabel. Hoge golven, ruige zee, wind tegen, stroom mee. Of Stromae, zoals wij dat noemen. Stromae vinden we leuk en stroom mee vinden we fantastisch! We kijken elkaar breed grijnzend aan. Dit is mooi, dit is echt echt echt formidable.

Hans zit achter het stuur, doorweekt door het op- en overspattend zeewater. Golven breken op de boeg en soms breekt er één stiekem aan stuurboord, waar je hem niet ziet aankomen. Ik zit comfortabel onder de buiskap, waar ik soms iets minder fijn door elkaar geschud word door de zee. Linde doet het goed. Ze is stevig, stabiel en stoer. En wij kunnen alleen maar blij zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170815-WA0005-768x1024.jpg

De hele dag verloopt alles gladjes. We hebben de bijboot voor het eerst opgepompt en te water gelaten om boodschappen te kunnen doen in Cherbourg. Vanaf nu zoeken we zoveel mogelijk ankerplekken, omdat havens een te grote aanslag doen op ons budget. De bijboot is dus nodig om ons aan land te brengen. We hebben een zware bijboot. Overboord tillen lukt niet. Hans heeft een takelsysteem gemaakt en deze werkt perfect.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170815-WA0006-768x1024.jpg

Na het boodschappen doen ruimen we alles op in de boot. Om 12.40 uur moeten we vertrekken. We hebben berekend dat we om 15.10 uur voorbij Cap de la Hague moeten varen om stroom mee te hebben. Voorbij deze kaap begint de Race of Alderney, een vaargebied waar flinke stroom tegen kan staan (8 knopen tegen is mogelijk. Wij varen gemiddeld 5 à 6 knopen. Met 8 knopen tegen gaan we dus achteruit 🙂 ). Dit gebied kun je beter vermijden, tenzij het weer en vooral de stroom gunstig zijn. En vandaag is alles ons gunstig gezind! We hebben supersnel alles zeevast geborgen en zijn op tijd onderweg. En jawel, we pakken de stroom mee en racen door de Race of Alderney. “Het gaat allemaal wel erg soepel”, zegt Hans. “Dat klopt eigenlijk niet”. Ik ben optimistisch en zeg dat het gewoon sneller gaat nu we een paar keer een tocht hebben gezeild en op elkaar zijn ingespeeld. “Het gaat formidabel, weet je nog?!”. Toch vagelijk gewaarschuwd kijk ik de kajuit in. “Hans…. Er ligt water op de vloer.” We hebben eerder wat lekkage gehad en we houden het in de gaten. Hans vraagt hoeveel water en waar het vandaan lijkt te komen. Ik kijk nog eens. Oei, de bank is nat. Hee, de tafel ook. En de vloer dus, en de trap. Terwijl ik naar het kajuitraam kijk, heeft Hans het al door. Wat stom! We waren dus té snel met alles zeevast maken. Het raam (luik) is dichtgevallen, maar we hebben hem niet vastgezet. Het zeewater dat nogal rijkelijk over het dek stroomde, is naar binnen geglipt. Ik had al vaak gelezen dat je moet proberen te voorkomen dat zout water binnen komt, omdat het maakt dat stof moeilijk droogt en het laat een ziltig laagje op alles achter. Nou heb ik ook gelezen dat alle wereldzeilers vroeg of laat een plens binnen krijgen, maar ik had gehoopt dat wij dat pas laat zouden meemaken 🙂 . 

Inmiddels liggen we in Dixcart Bay, Sark. Een klein eiland tussen Guernsey en Jersey. Van Frankrijk naar Engeland én een tijdzone overgevaren. Een vriendelijke oude man die we tijdens onze wandeling  tegenkomen, is verbaasd dat Sark geen retourtje Guernsey voor ons is, maar een tussenstop op onze wereldreis. “Oh my”, zegt hij. “Well, how wonderful!”. Nou, wij vinden Sark wonderful!

Linde in Dixcart Bay, Sark
De ruige kust is prachtig!
Ons bijbootje op de voorgrond.

5 thoughts on “Stromae: Formidable

 1. Hallo Carla en Hans,
  Wat ontzettend leuk om jullie blogs te lezen, ik doe dat met een grote glimlach! Fijn om te lezen dat alles naar wens gaat en jullie genieten! Goede vaart en veilige mijlen!
  Heel hartelijke groet,
  Robie

 2. Zo dat klinkt wel heel gaaf allemaal. Nu is het echt begonnen.
  En beter binnenstromend water door een luikje dan een lekkage.

  Heel veel groetjes en mooie tochten nog,
  P

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.