Schoon schip maken

Je hebt varen en je hebt zeilen. En dan heb je nog zwaarweerzeilen. Daar hebben we een boek van in de kast staan. Ik heb het nog niet gelezen. Je moet ook niet alles al willen weten voor je op reis gaat. 

27 juli 2017 vertrekken we uit Katwoude. Onze eerste dag verloopt heel rustig. We zeilen naar Amsterdam en vanaf daar varen we op de motor door het Noordzeekanaal naar IJmuiden. We komen langs Centraal Station, voorbij hippe tentjes aan het water en langs stoere havens met enorme schepen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20170727_185812-COLLAGE-1024x1024.jpg

Het moment dat we door de sluis bij IJmuiden gaan, is heel speciaal! Vanaf nu liggen we op zout water.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20170727_212557-1024x768.jpg

IJmuiden is niet echt een gezellige plek. De haven ligt een beetje afgelegen. Gelukkig weten Patricia en Lotte en een dag  later Dannie en Jeroen ons ook daar te vinden.  Het waait hard dus we kunnen nog niet de zee op. Na twee nachten wachten op minder wind, willen we gewoon weg. We gooien de lijnen los en jagen Linde de golven in. Of op. Of onder. Linde weet het niet zo goed, maar ze doet haar best. Ik ook. Breed lachend zwiep ik met Linde op en neer.

Dit is mooooooi! Wat is zo’n boot stevig! Niks om bang voor te zijn eigenlijk. De golven zijn écht hoog. Woei, daar gaan we weer. Hans is blij en opgelucht – hij vond het spannend hoe ik het zou vinden op zee. Stralend kijken we om ons heen. Dan voel ik iets raars in mijn maag. Als je als volwassene lang op een schommel zit (ik weet niet wie van jullie dat regelmatig doet, maar als kleuterjuf deed ik dat nogal eens), dan merk je dat je maag daar niet meer tegen kan. Ik heb nu hetzelfde gevoel. Helaas kan ik niet stoppen en afstappen. Verder hoef ik denk ik niets uit te leggen over zeeziekte.

Linde is net als ik nog niet helemaal voorbereid op zeezeilen, zeker niet met zwaar weer. Niet alle kastjes hebben we goed geborgd. Dat er een wc-rol uit het badkamerkastje rolt, is niet zo erg. Het wordt vervelender als de koelkast open gaat, maar die plastic bakjes zet Hans er zo weer in. Hans beleeft echter een dieptepunt als de drankkast door de boot schiet. Een hoop scherven en een halve liter port opvegen terwijl de boot op de golven danst, is niet grappig…

Op naar de titel. Schoon schip maken. Ik begrijp de uitdrukking nu. Tijdens zo’n tocht vindt er een veldslag plaats binnen in de boot! Schoon schip maken is belangrijk, maar nog belangrijker is het aankomstbiertje. We hebben het gered! Onze eerste zeereis! Peter Jan staat al te wachten op de kade. Hij werpt een blik naar binnen en neemt ons vervolgens mee naar de kroeg.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20170730_010612-1-718x1024.jpg

Ons eerste avontuur eindigt in Scheveningen. Het schip is schoon, alle kastjes zijn extra geborgd, we hebben zin om de wijde wereld in te gaan. Nu nog wachten op wind uit de juiste richting!

2 thoughts on “Schoon schip maken

  1. Jullie zijn nu echt op weg!! Jippie! Dat van die kastjes klinkt zo herkenbaar. Net zoals de eerste scherpe bocht die we met een tot camper omgebouwde HY bus reden met mijn ouders. De kastjes vlogen open en alles flikkerde eruit. Wij konden makkelijk stoppen en opruimen, een woeste zee is dat wel andere koek! Heel veel zeilplezier en leuk om jullie zo te volgen. Veel liefs Patrick, Beau en Philippine

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.