Nederland-Frankrijk

Maandagochtend is het eindelijk zo ver. We liggen helemaal achterin de haven in Scheveningen en het is lekker druk. De boten liggen gestapeld, dus drie of vier op een rij aan beide kanten van achter tot voor. Om met stroom mee door het Nauw van Calais te kunnen gaan, moeten we om 08.00 uur weg. Ja, wij hebben altijd al een goede timing gehad. Niet iedereen wil opzij, maar Hans kan goed manoeuvreren gelukkig.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170809-WA0007-1024x768.jpg

Vanwege ons ruim een maand verlate vertrek uit Katwoude willen we een inhaalslag gaan maken. Aanvankelijk zouden we in dagtochtjes richting Frankrijk of Engeland gaan. Ik zag nachtzeilen niet zitten omdat ik nog geen ervaring heb.  We horen van andere zeilers geen enthousiaste berichten over havens in België, dus we besluiten rechtstreeks naar Frankrijk te zeilen. Ik kijk op de kaart en schat in dat het tussen Oostende en Duinkerken rustig zal zijn op zee, dus ik overleg met Hans en vraag of ik dan de nachtwacht op me mag nemen.  Met mijn wiskundeknobbel (…) bereken ik dat we hier tussen 00.00 uur en 05.00 uur ongeveer zullen zijn. Wonderlijk genoeg komt dit precies zo uit ondanks (of dankzij) drie uur vertraging voor we in Zeeland zijn. Hans neemt de drukke stukken op zich bij de Maasmond en de Westerschelde en hij zal het roer weer overnemen bij Calais. Ik heb me zorgen gemaakt voor niets over mijn nachtwacht. Het is heerlijk zeilen bij volle maan. Het enige spannende vind ik de sécurité-oproepen over ‘explosives’ op lengte- en breedtegraad zoveel en zoveel, maar als ik de positie op de kaart bekijk, blijkt dat ver van ons vandaan. In de ochtend komen we bij Calais en daar bespringt me ineens het vakantiegevoel. De zee is groen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170809-WA0005-1024x768.jpg

Zal het vanaf nu alleen maar mooier worden? Groen, turquoise, blauw in alle tinten, prachtig vind ik het. En zie ik dat echt? Een vin boven het water? Zijn het dolfijnen? Hans is net wakker en denkt dat er bruinvissen rond de boot zwemmen. Mooi!

We zijn inmiddels in Frankrijk en Hans hijst onze eerste gastenvlag.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20170808_083243-768x1024.jpg

We ronden de Cap Gris-Nez voorbij Calais. We overleggen waar we naar toe zeilen. We hebben verschillende havens opgezocht in mooie plaatsen, zoals Honfleur, maar het gaat regenen en de wind valt weg dus we kiezen de dichtstbijzijnde haven: Boulogne-sur-Mer.

Ik heb kennis gemaakt met het fenomeen getijdenhaven-maar-dan-heftiger-dan-Scheveningen. Daarover zal ik een kinderblog schrijven. Een andere keer, want morgen gaan we weer door!

Boulogne-sur-Mer

4 thoughts on “Nederland-Frankrijk

  1. Whow, wat een mooie inhaalslag, in 1 keer naar La France. Super stoer Carla, meteen zelf nachtzeilen!
    Veel plezier in Boulogne-sur-Mer en voor later “Bonne chance et des vents favorables” 😉

  2. Stoer hoor in de nacht alleen zeilen. Hans had al eens verteld dat het zo mooi is ‘s nachts, en dan met zo’n mooie grote maan erbij. Dat moet fantastisch zijn. Fijne vaart vandaag en dikke knuffel ??

  3. He super leuk om de verhalen te lezen en te zien dat jullie tocht nu echt begonnen is en ook voorspoedig gaat. Meteen naar la France!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.