Nederland-Frankrijk

De laatste avond in Nederland kon Hans nog één keer voetbal kijken. Weliswaar vrouwenvoetbal, en ook maar een stukje, maar toch. Met ons vertrek is Ajax een vaste fan op de tribune kwijt. Waarom gaat dit nou ineens over voetbal??? Ik vond de titel zo leuk 🙂 .

Maandagochtend was het eindelijk zo ver. We lagen helemaal achterin de haven in Scheveningen en het was lekker druk. De boten lagen gestapeld, dus drie of vier op een rij aan beide kanten tot de hele haven vol was. Om met stroom mee door het Nauw van Calais te kunnen gaan, moesten we om 08.00 uur weg. Ja, wij hebben altijd al een goede timing gehad. Niet iedereen wilde opzij, maar Hans kan goed manoeuvreren…

Drukte in Scheveningen

Vanwege ons ruim een maand verlate vertrek uit Katwoude wilden we een inhaalslag gaan maken. Aanvankelijk zouden we in dagtochtjes richting Frankrijk of Engeland gaan. Nachtzeilen leek me spannend, vooral omdat ik dan ook een stuk alleen zou doen. Van andere vertrekkers kregen we geen enthousiaste berichten over havens in België, dus die konden we wel overslaan. Zo snel mogelijk naar Frankrijk dus! Niet teveel nadenken, gewoon gaan, alles komt goed. Ik had op de kaart gekeken en geconcludeerd dat het tussen Oostende en Duinkerken wel rustig zou zijn, dus die wacht wilde ik graag op me nemen. Met mijn wiskundeknobbel (…) had ik berekend dat we hier tussen 00.00 uur en 05.00 uur ongeveer zouden zijn. Ondanks drie uur vertraging voor we in Zeeland waren, kwam dit precies zo uit. Hans loodste ons door de Maasmond en de Westerschelde en hij zou het roer weer overnemen voor de drukte bij Calais. Ik had me zorgen gemaakt om niets. Het was heerlijk varen bij volle maan. Het enige spannende vond ik de sécurité-oproepen over “explosives” op lengte- en breedtegraad zoveel en zoveel, maar nadat ik onze positie daarmee vergeleek op de kaart, bleek er niets aan de hand.

Toen ik ‘s ochtends nabij Calais boven kwam en naar buiten keek, besprong me ineens het vakantiegevoel. De zee was groen!!

Zou het vanaf nu alleen maar mooier worden? Groen, turquoise, blauw in alle tinten, prachtig vind ik het. En zie ik dat echt? Een vin boven het water? “Haaaaaaaans (ja Roos, ik leek jou wel 🙂 )!!!” Voor dolfijnen waren ze wat klein. Hans denkt dat het bruinvissen waren. Ook erg leuk!

Nu ik wakker was, wilde Hans het gastenvlaggetje hijsen. We hebben afgesproken niets buiten de kuip te doen als de ander slaapt. We hebben wel een RescueMe-apparaatje in ons reddingsvest, maar het wordt zo vervelend wakker van het alarm dat de ander in het water is gevallen…

Frankrijk dus! Iets later dan gepland, maar zeer tevreden, rondden we de Cap Gris-Nez voorbij Calais. We konden nog wel verder varen, maar dan kwamen we ‘s nachts aan in de plaatsen die ons mooi leken (Honfleur bijvoorbeeld). Daarbij was het windstil en het begon te regenen. Nu liggen we heerlijk in Boulogne-sur-Mer. Ik heb kennis gemaakt met het fenomeen getijdenhaven-maar-dan-heftiger-dan-Scheveningen. Daarover zal ik een kinderblog schrijven. Een andere keer, want morgen gaan we weer door!

Boulogne-sur-Mer

4 thoughts on “Nederland-Frankrijk

  1. Whow, wat een mooie inhaalslag, in 1 keer naar La France. Super stoer Carla, meteen zelf nachtzeilen!
    Veel plezier in Boulogne-sur-Mer en voor later “Bonne chance et des vents favorables” 😉

  2. Stoer hoor in de nacht alleen zeilen. Hans had al eens verteld dat het zo mooi is ‘s nachts, en dan met zo’n mooie grote maan erbij. Dat moet fantastisch zijn. Fijne vaart vandaag en dikke knuffel ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.