Klussen deel 8

“Donderdagochtend om 08.30 uur gaat de boot in het water”, appt Hans me. Jihaa, eindelijk! Maar natuurlijk moeten er nog wel een paar klussen gedaan worden voor het zover is. Ik had mijn laatste werkdag bij Spelenderwijs dinsdag, dus alle tijd om mee te gaan naar Monnickendam om de laatste klusjes te klaren voor de tewaterlating. 

Sinds het laatste klusblog hebben we alweer aardig wat van het lijstje afgevinkt. Hans heeft de saildrive in de primer (dat moest zes keer!) en antifouling gezet.

Vandaag werd, op het nippertje, de schroef geleverd. Helaas net een ander formaat dan de oude schroef waardoor de anode niet meer paste. Morgen 08.30 uur in het water staat op losse schroeven, want eerst moeten de nieuwe anodes er op! Gelukkig zijn ze flexibel op de werf en kunnen we indien nodig later het water in.

Hans’ vader heeft de houten randen van de kajuitingang gelakt en is nog bezig de wat verweerde deurtjes weer toonbaar te maken. Ook heeft hij een nieuw stuk plafondplaat gemaakt voor in de kombuis. De oude plaat barstte toen Hans en Hans Senior hem losmaakten. De overige platen overleefden dit gelukkig wel. De platen moesten los omdat ze beter bevestigd moesten worden en omdat Hans bij de elektriciteitsdraden moest zijn. Ik had weer de schone taak van poetsvrouw en heb onder de plafondplaten alle spinnenwebben verwijderd. Hans heeft de ventilatoren geïnstalleerd, waar we nu al blij mee zijn; straks als we meer dan 40 graden in de boot zullen meemaken, zijn we er vast nog veel blijer mee.

Van binnen gaan we weer naar buiten (dit wordt een van-de-hak-op-de-tak-blogje). De naam stond nog niet op de boot, maar dat moest nog wel nu ons jacht nog op de kant ligt. Eerst moest ik de romp, die Peter-Jan zo mooi in de wax had gezet, goed ontvetten. Afmeten, opplakken en hoepla… Linde draagt haar naam!

Nog even het puntje op de i zetten 🙂

En we gaan weer naar binnen. Hans heeft drie opeenvolgende waterfilters geïnstalleerd om ons te verzekeren van schoon drinkwater. Niet overal is het even zuiver te verkrijgen en de tanks kunnen ook wat vervuild raken. Ook is Hans bezig met een dekwaspomp, om buiten met zout water alles schoon te kunnen spoelen maar ook om binnen (met een aparte kraan) af te kunnen spoelen met zout water. Zo kunnen we zuinig omgaan met ons drinkwater.

Vandaag hebben we eerst de mast voorbereid om er afgehaald te worden. De giek losmaken en wegleggen, spinakerboom verwijderen en alle vallen en schoten losmaken.

Terwijl we daarmee bezig waren, kwamen Peter en Monique van De Liefde langs. Ze schrokken toen ze ons rommeljacht bezichtigden… van buiten ziet de Linde er inmiddels prachtig uit, maar binnen is het chaos!

Wij gingen onverschrokken door met poetsen en opruimen en Linde klaarmaken voor de grote dag morgen. We hebben alle ruimtes rondom de doorvoeren (de gaten in de boot waar ons vieze water door naar buiten gaat en waar het zeewater dat we willen gebruiken door naar binnen gaat) schoongemaakt.

Rondom de afsluiters hebben we wc-papiertjes gelegd. Als de boot morgen in het water gaat en er komt onverhoopt water naar binnen, dan zien we op deze manier waar het eventuele lek zit. Maar laten we er vooral vanuit gaan dat het droog blijft in de boot! DUIM VOOR EEN GOEDE TEWATERLATING VAN DE LINDE ALSJEBLIEFT!

3 thoughts on “Klussen deel 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.