Klimmen voor je plasje

We zijn in Frankrijk. We liggen in een haven. Omdat we aan de kust liggen, is het een zeehaven. Zeehavens zijn andere havens dan havens aan een rivier of kanaal. Misschien ben je wel eens aan het strand geweest. Als je lekker in het zand aan het spelen bent, zie je soms dat de zee steeds verder van je af ligt. Er is dan meer zand om mee te spelen. Vaak kun je in dat natte zand mooie schelpen vinden die de zee heeft achtergelaten.

Enthousiast bouw je een enorm zandkasteel. Je bent er uren mee bezig, het wordt steeds groter en je versiert het met schelpen. Maar daar komt ineens de zee weer aan! De zee spoelt je zandkasteel weg. Hoe kan de zee nou soms ver het strand op spoelen, en soms juist terug rollen zodat er veel strand is?

Als de zee ver het strand opkomt, is het vloed. Als de zee ver weg is en je een heel stuk nat zand ziet, is het eb. Eb en vloed zijn getijden. In een dag en nacht (24 uur) is het twee keer eb en twee keer vloed. Bij vloed is het ‘hoog water’ en bij eb is het ‘laag water’.

Nu gaan we van het strand weer naar de zeehaven waar wij liggen. Of eigenlijk noemen ze dit een getijdenhaven. Soms is het hoog water en soms laag water. Onze boot gaat dus op en neer in de haven. De steiger  waar we de boot aan vastgeknoopt hebben, gaat ook op en neer. Het is een drijfsteiger.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170818-WA0024-1024x768.jpg

In een haven aan een rivier zijn steigers met palen in de grond vastgezet. Dan zijn ze lekker stevig en stabiel. Maar ja, als je in een getijdenhaven een steiger aan een paal hebt, dan kan je boot niet omlaag bij laag water en dan hangt hij te bungelen…. dat willen we niet! Dus onze steiger drijft en hij is niet zo stabiel. Als je erop springt, zwiep je een beetje heen en weer. Best spannend, maar vooral grappig…

In een haven moet je liggeld betalen. Daarvoor loop je naar het havenkantoor. De douches en toiletten zijn ook bij het havenkantoor. Wij liepen van de steiger de trap op naar het havenkantoor. Het was hoog water en het zag er zo uit:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170818-WA0025-768x1024.jpg

We liepen snel omhoog om te betalen en daarna gingen we weer naar de boot. Een paar uur later moest ik naar de wc. We hebben een wc in de boot, maar als we doortrekken, komt de plas en de poep in het water. In een haven is dat niet netjes (op zee mag het wel). Ik sprong op de steiger en wilde de trap op lopen. Maar huh? Dat ging niet zo makkelijk! De trap zag er ineens zó uit:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170818-WA0026-768x1024.jpg

Ik verloor bijna mijn slippers bij het omhoog klimmen, zo steil was het. En ik moest me stevig vasthouden! Het was nu dus laag water. Wat heel leuk is, is dat je bij laag water kunt zien hoe het er onder water uit ziet. Er bleek een verborgen trap te zijn. Maar of je hier nog lekker op kunt klimmen??

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20170818-WA0027-768x1024.jpg

Hieronder nog een paar foto’s van de haven bij hoog en bij laag water.

Steil naar beneden bij laag water!
Even naar buiten kijken. Is dit het moment om naar de wc te gaan?
Hoog water! We kijken bijna op de kade.
Hierlangs rolt de steiger op en neer.
Is dit dan halfhoog of halflaag water??

3 thoughts on “Klimmen voor je plasje

 1. Hallo Carla en Hans,

  ik geniet van jullie verhalen, steeds leuk geschreven door Carla met mooie foto’s.
  Volgens mij moeten jullie van deze zeiltocht bij terugkomst maar een boek uitgeven.
  Succes met alles,

  Liefs Agatha

 2. Vandaag zijn we begonnen met de leesdagen met ons gezin! Met z’n vijven hebben we genoten van jullie ontzettend leuke verhalen en foto’s. Ilse heeft de kaart erbij gepakt om ook te zien en lokaliseren waar jullie dan precies zijn. Wat een avontuur zeg, geweldig om mee te maken.
  Nog een tip; dat ene filmpje is vooral mooi om te zien, hoe gaat het er echt aan toe op zee, dat is voor ons moeilijk voor te stellen, dus nog wat filmpjes…..heel graag.

  Rutger: vooral leuk dat jullie de bruinvissen en dolfijnen al gezien hebben nu wacht ik op walvissen!

  Heel veel liefs en knuffels van ons allemaal en vooral heel veel plezier en succes met nieuwe avonturen.

  Paul, Irma, Ilse, Sarah en Rutger

 3. Hallo Hans en Carla wat leuk dat we mee mogen varen.Wij vinden jullie kanjers.heel veel plezier en een goede reis verder.We houden jullie in de gaten.??? groetjes Richard en Julia.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.