Hebben jullie wifi op de boot straks?

Het middelste nichtje van Hassan, Lisanne (negen jaar, groep 6) wil graag weten of we wifi op de boot hebben zodat we met elkaar kunnen appen als we onderweg zijn. Leuke vraag, Sas!

Wifi is een draadloos netwerk. Door middel van wifi kun je apparaten draadloos met elkaar verbinden. Dan heb je nog geen internet. Om toegang tot het internet te krijgen, moet je de wifi via een router of modem verbinden met het internet. In Nederland gaat die verbinding via glasvezel, kabel, vaste telefoonlijn (ADSL) of het mobiele telefoonnetwerk (GSM).

img-20170103-wa0004

Op zee kunnen we geen router vastmaken aan een kabel, telefoonlijn of glasvezelkabel. Dat wordt een beetje lastig zeilen :). Het GSM-netwerk lukt ook niet. Dit netwerk loopt via zendmasten en die staan niet op zee. Op het IJsselmeer of de Waddenzee lukt het nog wel via de zendmasten die op het land staan, maar op de oceaan zijn we te ver weg.

Gelukkig zijn we per jaar maar een week of zes op zee. De andere weken liggen we grotendeels voor anker in baaitjes of havens in verschillende landen. In bijna alle landen is wel ergens wifi te vinden die verbonden is met internet. We kunnen bijvoorbeeld naar een internetcafé of hotel gaan waar we kunnen inloggen op de wifi. Hassan gaat een antenne op de mast zetten waarmee we over een grotere afstand de wifi van een café of hotel hopen te vangen, zodat we vanaf de boot (in dat baaitje of die haven) kunnen mailen en appen. Ook kunnen we een prepaidkaart voor de telefoon kopen om op het GSM-netwerk van het land waar we zijn te kunnen.

We vinden het belangrijk om ook vanaf de oceaan af en toe een berichtje te kunnen sturen om te laten weten hoe het met ons gaat. Appen of mailen via de wifi kan dus niet. Om toch contact met jullie te kunnen hebben, hebben we een satelliettelefoon of een SSB-radio nodig. We weten nog niet welke van die twee we gaan kopen.

img-20170103-wa0005

Op het plaatje zie je hoe SSB of de satelliettelefoon ongeveer werkt. Bij SSB hebben we een zender die aan de radio verbonden is. We kunnen een mailtje typen op de computer. Dat mailtje wordt via de modem naar de radio gestuurd. De radio stuurt het bericht als radiogolven via de zender alle kanten op. Als deze golven in de ionosfeer komen, weerkaatsen ze richting aarde. Een antenne van een radio van een walstation vangt de golven op en maakt er weer een bericht van, dat via het internet naar de ontvanger wordt gestuurd. Ingewikkeld hè :).

Als we een satelliettelefoon kopen, werkt het als volgt: we schrijven een berichtje en mailen dit via de satelliettelefoon via de satelliet naar een schotelantenne bij een walstation. Het walstation stuurt dit bericht via het internet door naar de ontvanger.

We hopen dat je nog snapt hoe het werkt… maar het belangrijkste is, dat we meestal gewoon kunnen appen met elkaar! En vanaf de oceaan zullen we af en toe een berichtje sturen. Een mailtje naar ons sturen is niet zo makkelijk, maar dat leggen we een andere keer wel uit.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.