Fobie

“Als we vast gaan zitten achter die paal, moet jij even de stootwil losmaken.” “Oké, doe ik!”. De eerste keren staat Hans achter het stuur tijdens het wegvaren. Ik gooi de lijnen los en doe wat nodig is met de stootwillen. Althans, dat is de bedoeling….

Na een paar keer zeilen hebben we de rollen omgedraaid. Dat is niet omdat ik ineens supergoed kan sturen. Na instructie gaat dit redelijk. Het is ook niet omdat ik zo slecht ben met het bedienen van alle lijnen. Nou ja, het is niet de hoofdreden. Maar ik heb een probleem. En dat probleem werd Hans’ probleem. We kijken even verder bij die paal. De stootwil komt inderdaad vast te zitten waardoor we niet uit de box komen. “Ik gooi hem wel even los!” roep ik nog. En daarna een langgerekte “Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah”, waarna Hans van schrik bijna de boot tegen de steiger zwiept en op zijn minst denkt dat ik iets gebroken heb.

Nee, ik heb nooit beweerd dat ik een held ben. Sterker nog, ik ben de grootste angsthaas die op een zeilboot te vinden is. Heel veel mensen die horen van onze wereldreis, zeggen: “Wat stoer! Wat dapper!”. Ik heb dan niet het idee dat het over mij gaat. Ik ben echt allesbehalve stoer en dapper. Maar ik kan een heleboel angsten prima uitschakelen, vooral als het op dit moment nog niet speelt. Ja, misschien vind ik hoge golven wel eng. Zie ik dan wel. Of ik een storm overleef, daar kan ik me ook nog niet druk om maken. Piraten komen we misschien wel helemaal niet tegen en Hans zorgt maar dat-ie niet gewond raakt. We gáán gewoon en als het te spannend wordt, ga ik in bed liggen met de dekens over me heen. Daar is Hans van op de hoogte en wat hij er ook van vindt (…), hij weet in ieder geval wat hij van me kan verwachten.

Wat is er dan zo ontzettend spannend aan het losmaken van een stootwil???!! Zeilers onder jullie begrijpen het al denk ik. En mijn vrienden weten inmiddels ongetwijfeld waar dit naar toe gaat. Zo lang ik me kan herinneren, ben ik bang voor spinnen. Panisch, fobisch, hoe je het ook noemt: ik schrik zo erg als ik er één zie, dat daardoor mijn omgeving ook schrikt. Spinnen vinden een zeilboot echt het summum van woongenot. Een plekje tussen een knoop in een touw, bij voorkeur aan een stootwil, is een trend onder de spinnen die maar niet voorbij gaat. Helaas zitten ze niet alleen daar. Onder de buiskap zitten er minstens tien. Achter de ritsen, tussen de vallen, in gaatjes en kieren; bij nader inzien kunnen het er wel 30 zijn. Ik wil het niet weten. Af en toe zie ik Hans (hij doet het gelukkig subtiel) vanuit mijn ooghoeken iets pakken en overboord gooien. Ze zitten ook tussen de spaken van het stuurwiel, in de bekerhouders, in ongebruikte hoekjes van de boot en laatst zat ik met mijn hand in een spinnenweb toen ik wilde gaan afwassen. Voor mij is dat pure horror.

Dat ik al zes weken op de boot woon, valt voor mij dus wel degelijk onder stoer en dapper zijn. Ik vrees echter dat dit niet is wat mensen bedoelen. Misschien moet ik volgende keer zo’n opmerking niet afwimpelen, maar in ontvangst nemen en bedanken. Ja, ik ben een held. Ik woon tussen de spinnen.

P.S. Geen foto’s dit keer. Driemaal raden waarom.

5 thoughts on “Fobie

  1. Carla dit is grappig….Door jou vanmorgen Leen naar boven gestuurd om de stofzuiger te pakken….ik nog aan jou vragen heb je ze gezien??Nou ik had een klusje vanmorgen!!?Je begrijp vast wat ik bedoel!.Maar toch zijn jullie stoer!

  2. We hebben hier hard gelachen!! Ik kreeg laatst de tip om toch niet zo openlijk over alles te schrijven. In dit geval zou ik zeggen: zeker doorgaan!!!!groetjes sy Tijd

  3. Als ik had geweten dat er geen foto’s waren, had ik afgelopen maandag eerst een foto gemaakt en die spin daarna van je schouder afgehaald ?

  4. Soooo Carla. Dat had je een jaar geleden toch niet kunnen denken? Ik mocht niet eens praaaaaaten over spinnen in je buurt. Ik vind het knap. Dus. (Ontvangen…).

    En super leuk blog. Je hebt echt schrijftalent. Hoop dat je het blijft doen.

    Dikke kus, Esther (en Zeger, maar die ligt al in bed) en van Ralph, maar die ligt op de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.