Djogo

“Hoe heet hij?”, vraagt de dierenartsassistente. “Djogo”, zeggen wij tegelijk. “Hoe spel je dat?”. Ik spel de letters. Verbaasd kijkt ze op. “Zoals bier?!?!”, vraagt ze.

 

Een djogo is een literfles bier in Suriname…

30 december 2017. De zeilers hebben een barbecue georganiseerd bij de bar naast de ankerplaats. Terwijl we eten en kletsen, scharrelt een klein katje tussen ons door. De kinderen pakken hem op, spelen met hem en geven hem hapjes. Navraag leert dat hij bij het politiebureau vandaan komt. Ik breng hem terug samen met een aantal kinderen.

31 december 2017. Het is Owru Yari! Oudjaarsdag is in Paramaribo een groots feest. Vanuit Domburg gaan we met de watertaxi samen met de andere zeilers en bevriende Domburgers naar de stad.

Om 13.00 uur zal het gaan knallen. Letterlijk. Lange matten duizendklappers worden door de straten uitgerold en om de beurt aangestoken. Ik heb getwijfeld of ik wel mee zou gaan. Ik hou niet van vuurwerk en zeker niet van klappers. Met knikkende knieën stap ik in Paramaribo van boord. Op de hoek van de straat geeft een meisje me oordoppen. Fijn!! Hans stopt ze diep in mijn oren en ik hoor geen klap meer. Niet letterlijk, maar het scheelt enorm! De auto met een kist vol vuurwerk stopt voor onze neus en de mat wordt uitgerold.

Drones cirkelen boven ons hoofd. Ondanks de oordoppen zie ik op tegen de knallen, maar het valt mee. . Het knalt, rode stukjes verpakking vliegen de lucht in, ze dwarrelen weer neer en dan is het voorbij.

Tijd voor feest! In de straten klinkt muziek, er staan overal barretjes en het is ongelofelijk druk. We persen ons tussen de mensen door en zingen mee met Marco Borsato. Het regent, het plenst, het zeikt en na een paar uur heb ik geen droge draad meer aan mijn lijf. De muziek is opzwepend, testosteron en feromonen zwermen om ons heen en ik sta met grote ogen te kijken naar het schouwspel voor me. We staan net achter een grote regenplas waardoor we wat ruimte hebben en ik goed zicht heb op het bubbelen, twerken en ander knap billenwerk. De mannen zijn breedgeschouderd en de vrouwen kortgerokt. Hans staat inmiddels vrolijk in de regenplas te dansen en ons gezelschap vanuit de watertaxi danst mee. Ik ben blij dat ik meegegaan ben. Wat een belevenis!!

Als we terug zijn bij de taxi, zien we dat de andere zeilers nog hartstikke droog zijn. Zij hebben in een café gezeten. Best slim eigenlijk… daar hebben wij niet aan gedacht… Het duurt een paar uur voor we weer thuis zijn. De koude douche voelt heerlijk en voor het eerst trek ik een vest aan. Oudjaarsavond! In Nederland is het al 1 januari. Mijn telefoon is leeg, dus ik kan niemand een gelukkig nieuwjaar wensen. Iemand zegt hoe heerlijk het eigenlijk is om zonder telefoon de avond door te brengen, en hij heeft gelijk. We zitten in de bar met elkaar te praten als het katje van de vorige avond weer langskomt. Hij rent de keuken in, op zoek naar hapjes. Hij wordt op steeds minder vriendelijke manier van het terrein af gezet. We horen dat hij eerder die avond over de kademuur is gegooid. Roos zag hem op de stenen zitten (het was laag water, bij hoog water staan die stenen onder water) en stuurde haar Hans erop af om hem te redden. Maar ja, toen liep hij weer naar het restaurant. Ik kan niet aanzien hoe er met hem wordt omgegaan. Hij wordt hardhandig door elkaar geschud en weggesmeten. Ik begrijp heel goed de overlast van de zwerfkatten hier hoor. Er zijn om de paar maanden weer nestjes en allemaal willen ze in de keuken eten halen. Maar als je het voor je neus ziet gebeuren, en je houdt van katten, dan is het wel heel moeilijk. Ik vraag (mijn) Hans of hij de kat voortaan weg wil brengen omdat het dan wat liefdevoller gebeurt. Dat doet hij. Zinloos natuurlijk. Als je honger hebt, ga je voor eten, wat er verder ook met je gebeurt. Ik heb steeds gezegd dat ik geen kat meer aan boord wilde. Het is niet handig. Je moet oppas regelen als je ergens heen wilt, je zit met een stinkende kattenbak, je mag niet elk land in, enzovoort. Ook wil ik nooit meer het verdriet voelen wat ik had toen we Gijsje weg brachten. Maar… heb ik nu een keus? Hans zit inmiddels met het beestje op schoot terwijl de mensen van het restaurant wat geïrriteerd naar ons kijken. Zij doen hun best om hem weg te houden en dan wordt hij door gasten aangehaald; dat is vervelend. Ik hoef Hans niet aan te kijken om te weten wat hij wil. Ook de kat is duidelijk. Hij kruipt dicht tegen Hans aan. Alle zeilers om ons heen kijken hoopvol onze kant op. Iedereen vindt het zielig en gunt het katje het beste, maar iedereen is ook praktisch – een kat aan boord doe je niet zomaar.

En dan denk ik: dit is het moment. We zijn op reis. We hebben een ander leven. Niets is meer praktisch en niets is meer handig of makkelijk. Kom los van je verstand, hou op met alles overdenken, en doe wat je gewoon wilt doen. Dit katje leeft morgen niet meer als we hem niet meenemen. Vier het nieuwe jaar, drink je bubbels, zoen iedereen en neem de kat mee aan boord. Geen goede voornemens, maar gewoon iets goeds doen. Nu.

En zo start 2018 voor ons. Iedereen is dolgelukkig als ik ‘ja’ zeg. We nemen het katje meteen na middernacht mee naar de boot. Ik zit op de stoel, Hans op de bank en de kat huppelt tussen ons heen en weer. Kroelen, knuffelen, spinnen – hij weet van geluk niet wat hij moet doen.

Ik moet er een beetje van huilen. Kijk nou wat een klein hoopje poes!

Hij slaapt bij ons in bed, inclusief al zijn vlooien, en ligt wisselend onder mijn kin of die van Hans.

We denken dat het een jongetje is en noemen hem Djogo. De dierenartsassistente bevestigt het geslacht. We krijgen een ontwormingskuur mee en vitaminen en antibiotica (vanwege diarree). Hoewel hij zindelijk is, hij poept op de kartonnen doos met zand die we na oud&nieuw mee naar de boot namen, ligt hier en daar wat poep in de boot wat eigenlijk gewoon uit hem lekt. Bij de dierenarts heeft hij zo’n stress dat onze kleding ook onder de poep zit. Vies, maar dat – en het feit dat hij een vlooienbaaltje is – maakt dus allemaal niet uit. Djogo is het allerliefste katertje van de hele wereld en hij hoort bij ons!!!

Kraamvisite: de Dutch en de Liefde.

5 thoughts on “Djogo

  1. Wat een schat van een kater. Wel op tijd je weet wel uitvoeren anders krijg je overal extra water aan boord?. Hopenlijk knapt hij gauw op.

  2. Hoi Carla en Hans, Oud en nieuw in Paramaribo is voor mij nog steeds de mooiste oud en nieuw ooit! Super leuk dat jullie dit ook hebben meegemaakt! Heel veel plezier in Sranan! Furu odi!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.