De toerzeilers

Tijdens de vertrekkersdag op 12 november 2016 maakten wij kennis met vereniging De Toerzeilers. We zijn lid geworden van deze vereniging omdat we de vertrekkersdag heel leuk vonden en enthousiast werden van wat de Toerzeilers allemaal organiseren. Eén van de terugkerende ‘evenementen’ is het Woudschoten weekend: een weekend vol workshops en lezingen over heel diverse onderwerpen. Het weekend van 28-29 januari verbleven we in een niet al te idyllisch hotel langs de A28… maar wel met een supermooi uitzicht!

IMG_20170128_171111

Een mooi uitzicht is belangrijk, maar het gaat natuurlijk om iets anders. Uit een lange lijst kiezen wij ieder vijf workshops/ cursussen. Er zijn ook lezingen en ervaringsverhalen, maar wij willen concrete dingen leren.

IMG_20170203_182713

Zaterdag volg ik drie opeenvolgende lessen basisnavigatie. Les 1 is gericht op kaartlezen, les 2 op betonning en kompas en les 3 op gps en plotter. Ik heb bij Krekt een paar keer les gehad in navigeren, maar zonder herhaling blijft dat niet hangen. We beginnen bij de basis: de parallellen en meridianen op de kaart. Je moet je positie (of die van waar je naar toe wilt) kunnen bepalen. Dat doe je met graden, minuten en decimalen N/O/Z/W. Waar ik met de SRC marifooncursus niet-begrijpend naar cijfers als 50°32,3’N 3°25,4’W keek, weet ik nu hoe ik dit moet lezen. En belangrijker: als ik mijn positie moet doorgeven, bijvoorbeeld in geval van nood, dan begrijp ik hoe ik dit moet doen. Voor de zeilers onder onze volgers is dit vast heel simpel, maar er zijn ongetwijfeld  mensen die dit lezen en geen idee hebben waar ik het over heb :). Na een tijdje begin ik vast te lopen in de cursus omdat het best snel gaat en ik geen enkele wiskundige aanleg heb. Er zijn formules om uit te rekenen, zoals KK=WK-(var)-(dev). Op de middelbare school zou ik het al hebben opgegeven bij het zien van zulke rare teksten. Nu ben ik gemotiveerd om te leren. Dat scheelt, want ik pak de draad weer op na wat extra uitleg. Ik moet er thuis wel verder mee oefenen.

Voor de geïnteresseerden: de KK is de kompaskoers. Om die te berekenen pak je de ware koers (WK/ grondkoers) en daar trek je de variatie en de deviatie van af. Zie voor uitleg hier.

Zondag volg ik twee lessen ‘Stroom, getijden en waterdiepte’. Het niveau gaat nog een beetje omhoog. We hebben tabellen nodig voor springtij en doodtij, de stroomrichting en de stroomsnelheid. Bij het berekenen van je koers moet je eerst berekenen of het ergens diep genoeg is: Diepte = (NAP-LAT) + HW – (?/12) x verval +/ – kaartdiepte.

hoogwater, laagwater, NAP, springtij, doodtij....

hoogwater, laagwater, NAP, springtij, doodtij….

het verval

het verval

Bent u daar nog…..? Dit is nog niks. Daarna pak je de eerdergenoemde tabellen erbij. Je tekent op de kaart je koers uit zoals je die het snelst zou afleggen. Dan teken je de stroom vanaf het beginpunt op te kaart.

IMG_20170204_161048

Hier werd het voor mij te ingewikkeld dus ik kan het ook niet meer uitleggen. Sorry! Ik snap dat het net interessant wordt. De scheepssnelheid moet nog mee berekend worden en dan teken je met je plotter en passer allemaal mooie lijntjes, en zo weet je precies welke koers je moet varen om je doel te bereiken…

Intussen heeft Hans geleerd om lijntjes te splitsen. Hij dacht dat dit heel moeilijk zou zijn, maar in een paar minuten had hij het voor elkaar. Met een boek en materialen om het op de boot zelf te kunnen doen, verliet hij deze eerste workshop.

IMG_20170203_181734

Vervolgens ging hij naar een les over meteorologie. Hij weet nu wat gribfiles zijn en waar je weerkaarten kunt ophalen onderweg. Ook deze les verliet hij met een mooi boek onder de arm. Gelukkig kon hij zich inhouden bij de lessen over de dieselmotor…. hij draalde verdacht lang, als enig overgeblevene van zijn groep, bewonderend om de motor heen toen ik ging kijken waar hij bleef… :).

Na de laatste les liepen we nog een rondje over de informatiemarkt waar we nog een paar boeken kochten: “Medisch handboek voor watersporters” (stond op ons lijstje) en “Zwaarweerzeilen” (werd ons aangeraden). We zijn weer een heel stuk verder met de voorbereidingen voor de reis!

IMG_20170203_181524

One thought on “De toerzeilers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.