Comer & beber

Als we in Spanje aankomen, spreken we vrijwel geen woord Spaans. We oefenen wat met een taalapp, tot we in Portugal aankomen. We leren al snel dat eten en drinken in het Portugees dezelfde woorden zijn als in het Spaans: comer en beber.

Verder leren we geen Portugees.  We hebben het tijdens de reis naar verwachting pas weer nodig op de Azoren, waar we op de terugreis – over een jaar of vijf – pas langskomen. Maar de belangrijkste reden is, dat het Portugees een onuitspreekbare taal is. We hebben het echt geprobeerd. In Leixoes vroegen we iedereen die we spraken hoe we deze plaatsnaam moesten uitspreken. Zoals wij het zeiden, was het een automerk volgens de taxichauffeur. De verkeersregelaar dacht dat Hans jeuk had toen hij de weg naar Leixoes vroeg. “Itchy? You are itchy?”. Tja, zo vonden we de weg dus niet. Vandaar die taxichauffeur. Geduldig herhaalde hij vele malen Leixoes. Een soort ‘Leizzjoeiezzzzj’. Maar dan anders.

Eten en drinken dus. Koken is een belangrijke activiteit op de dag. Boodschappen doen in een ander land is een uitstapje waar we een paar uur voor uittrekken. Bijbootje in het water, naar de kant peddelen, bootje zo leggen dat hij bij hoog en laag water goed blijft liggen, en dan een supermarkt zoeken die open is – wij zijn er goed in precies tijdens siësta te gaan winkelen. Groente en fruit beschadigt makkelijk op een wiebelende boot. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, hangen we het in netjes aan het plafond.

Eenpansgerechten zijn om twee redenen favoriet: het scheelt afwas en gas. We hebben geen oneindige gasvoorraad bij ons. Je kunt bijna overal wel gas krijgen, maar dan moet je met de -zware – gasfles naar de kant om hem te laten vullen. Alleen al het uit de bakskist halen van de gasfles is een klus, dus we doen zo zuinig mogelijk met het gas. We hebben een oven, maar die hebben we pas één keer gebruikt. We hebben namelijk een vervanger: de wonderpan. Hier kun je alles in bakken wat je maar wilt, maar dan op het fornuis in plaats van in de oven. En dat scheelt een hoop gas.

Deksel er op, uurtje op een klein vuurtje, mmmm.

Iedereen is in Spanje laaiend enthousiast over uit eten gaan. Tapas, pintxos, op de straatbarbecue bereide visjes… Als vegetariër is er helaas niet veel te krijgen. Ik vind het dan ook erg fijn om in Portugal naar Porto en Lissabon te gaan. In grote steden heb je meer kans op vegetarische restaurantjes.

Porto is een ontzettend mooie stad. De binnenstad is prachtig maar wel heel toeristisch. De buitenwijken zijn ook prachtig en daar kun je dwalen wat je wilt; om elke hoek is weer een prachtig steegje, een woeste ruïne of een sprookjeshuis. En het mooiste van Portugal… de azulejos. De Portugese tegeltjes op de gevels. Prachtig!

Sprookjeshuis, spookhuis (achter de rode tegeltjesmuur is een wilde tuin), poesjes… Mooi!
Porthuizen, kerk, Ponte Dom Luis I; verdwijnen tussen vele, vele toeristen…

We drinken een biertje met uitzicht over de Douro met de plaatselijke jongeren en gaan daarna naar restaurant Marcel&Georges.

Marcel of George (er is één man aanwezig) is heel lief en brengt ons superlekker eten. Tussendoor zet hij steeds een ander plaatje op. Echt een aanrader!

Tot zover ‘comer’. Nu het drinken. Zeilen lijkt misschien eenzaam. Met zijn tweeën op een bootje op de eindeloze oceaan… “Hoe houd je dat vol?”, vragen vriendinnen me. Nou, tot nu toe moeten we de eenzaamheid bewust opzoeken. Af en toe een nachtje ankeren in een verlaten, idyllisch baaitje is heerlijk.

Maar beber is leuker met meer dan twee. Onze idylle wordt gelukkig regelmatig verstoord…

We liggen nu in Cascais met een heel stel Nederlandse boten. Dan gaat het zo: je arriveert in de baai. Zwaaien naar bekende gezichten, anker overboord gooien en Whatsapp checken. Bij wie wordt er vanavond geborreld? We spreken af op de Dingo samen met de Quiset en de Agapè. In onze tas een bak mojito (een charmant kannetje werkt niet op een zeilboot) en een zak chips voor de kinderen.

Maar hé, wie komen daar aan? Rik en Sanne van de Incentive. In Muros ontmoetten we hen en ze dronken daar een biertje bij ons. We varen even bij hen langs voor we aanleggen bij de Dingo. Hangend aan het trappetje praten we bij. Nee, we komen niet aan boord, we hebben op de Dingo afgesproken. Kwartiertje later klimmen we toch het trappetje maar even op. Boot bewonderen (zo leuk om overal binnen te kijken!) en ach, één drankje kan wel. Appje naar Dirma van de Dingo: “We komen zo hoor!”. Nog een drankje. Dirma ziet het al en belt me. “Neem ze maar mee naar ons!”. Sanne stopt wat biertjes en nog een zak chips in haar tas en daar gaan we. Met tien volwassenen en acht kinderen is het supergezellig. Vijf bijbootjes dobberen achter de Dingo. Als we naar huis peddelen, is het nog warm. En heel donker. Gelukkig denken we er tegenwoordig aan om vóór de borrel het ankerlicht alvast aan te doen. Maar het drinken dus: het voortdurende verrukkelijke vakantiegevoel heeft als gevolg dat we best veel wijntjes, biertjes en mojito’s drinken. Dus nu hebben we alcoholvrije dagen ingesteld. Zondag gaan wij naar Sesimbra, de haven in. Klusjes doen, na ruim drie weken weer eens douchen en haren wassen, een wasserette zoeken en een avondje met zijn tweeën. Met een colaatje.

Naschrift.
“Niks daarvan”, zegt Hans, nadat hij dit blogje heeft gelezen voor publicatie. “Zondag hebben we afgesproken met de Incentive. Sanne en Rik zijn ook in Sesimbra dan. Ze hebben het bier al koud gezet”.

4 thoughts on “Comer & beber

  1. Wat een pracht reis .ja en portugal is zeer mooi .als jullie dadelijk richting albufera gaan daar krijg je een prachtige kust te zien kilometers lang.heel veel plezier en een hele goede verdere reis

  2. Weer geweldige verhalen! Leuk om te lezen. Femke en ik gaan volgende week een weekje zeilen in Kroatië, ff vakantie. Helaas ligt Portugal net iets te ver weg, want beber spreekt me wel aan.

    Goede vaart.

    Femke & Ebel

  3. Wij hebben deze week de dormir geregeld voor Tenerife! Dus klaar voor baillar y muchos bebidas!!!

  4. Jippie! Bailamos! Mojito, cervesa, vino blanco; voldoende Spaans voor een weekendje met jou en Dannie. Ik heb er zin in!!!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.