Gijsje gaat zeilen

“Joehoe, Gijsje!” Gijsje keek slaperig om zich heen. Waarom werd ze geroepen? “Gijsje, we gaan zeilen! Kom!” Zeilen? Gijsje hoorde dat woord best vaak, maar ze had geen idee wat dat betekende. Maar Gijsje vindt het altijd leuk om met haar baasjes mee te gaan, dus snel rende ze over de galerij. “Miauw! Doe de deur nou open! We gaan toch?!” In de auto kreeg Gijsje een tuigje om. “Miauw….” miauwde ze. “Moet dat echt?” “Ja Gijsje, dit moet, we gaan straks op een boot varen en we willen niet dat jij in het water valt.” Hmm, dat klonk wel een beetje spannend. Na een lange rit kwamen ze in Friesland aan. Hassan hield Gijsje stevig vast toen ze over de steiger liepen. Wat veel water! Zoveel water had Gijsje nog nooit gezien. Bibberend lag ze in Hassans armen. Hij stapte op een wiebelend ding. “Dit is een zeilboot, Gijsje”, zei hij. Gijsje wist niet zeker of ze dat nou wel zo leuk vond. De boot lag helemaal niet stil! Binnen mocht ze los lopen. Voorzichtig keek ze rond om te zien of er ergens een veilig plekje was. Ja, voorin zag het er wel fijn uit…. Ze sprong op de kussens.

20140817_185516

Gijsje keek hoe Hassan en Carla druk waren met spullen uitpakken. Ze begon al een beetje te wennen en wilde net op onderzoek uitgaan, toen Hassan en Carla ineens naar boven liepen en de deur dicht deden. “Broemmm!”, hoorde Gijsje. Ze schrok zich een hoedje en probeerde zich zo klein mogelijk te maken. “Ik vind dit helemaal niet leuk…”, piepte ze. Gelukkig kwam Carla al gauw bij haar kijken. “We zijn aan het varen, Gijsje! Je hoort nu de motor. Straks gaat de motor uit en dan gaan we zeilen. Misschien gaan we dan een beetje schuin. We gaan niet zo ver hoor, want dit is je eerste keer. Ik ga gauw weer naar boven, anders word ik zeeziek!” Voor Gijsje kon zeggen dat ze zich ook niet zo lekker voelde, was Carla alweer boven. Stilletjes kotste Gijsje een beetje op de vloer. “Zeilen is niet fijn”, mompelde ze. Gelukkig duurde het varen echt niet lang en kon Gijsje rustig even bijkomen.

20140820_155310

De volgende dag regende het. Heel hard. “Zullen we maar in de haven blijven?”, zeiden Hassan en Carla. “MIAUW!”, zei Gijsje. “Dat is een goed plan!” Hassan en Carla moesten een beetje lachen om Gijsje. “Het went vast nog wel”, zeiden ze. “Voor je het weet, ben je een echte scheepskat!” Omdat het zo hard regende, bleven ze binnen spelletjes doen. Gijsje is heel erg goed in spelletjes en deed fanatiek mee.

De volgende dag regende het weer. “Wat jammer!”, zeiden Hassan en Carla tegen elkaar. “Dan blijven we nog maar een dagje in Hindeloopen.” Gijsje gniffelde zachtjes. “Jippie, we gaan niet zeilen….”, zei ze. Ze kroop gezellig bovenop Hassan, die alweer in slaap was gevallen. Gijsje vond het zo gezellig van Hassan dat hij altijd lekker ging liggen als hij zich verveelde.

20140818_182121

’s Middags was het droog. “Kom Gijsje, we gaan wandelen!” Voorzichtig stapte Gijsje naar buiten. Ze was nog niet in de kuip geweest. Voetje voor voetje stapte ze rond. “Hier kan ik toch niet lekker wandelen?”, vroeg ze. Carla tilde haar op en bracht haar naar een grasveldje bij de haven. “Hier kun je rennen! Toe maar!”, zei ze. “Maar er zijn allemaal honden….”, zei Gijsje, “en ik ben bang voor honden…” Gijsje bleef in de buurt van Hassan en Carla, en ze vond het eigenlijk wel fijn toen ze weer terug gingen naar de boot! Op de boot maakte ze nog een rondje. Hier waren geen honden, En Gijsje voelde zich steeds dapperder worden. Toen ze bijna op een andere boot sprong, vonden Hassan en Carla het wel genoeg.

20140820_173226

“Kom Gijsje, we gaan weer naar binnen”, zeiden ze. “Maar ik vind het net leuk worden!”, klaagde Gijsje. “Je mag niet op andere boten komen, Gijs. Dat vinden andere mensen niet leuk. Morgen mag je weer naar buiten!” “Oké dan…”, zei Gijsje. Ze was zo moe geworden van al het spelen, dat ze al snel in slaap viel.

20140819_171219

Aan het eind van de vakantie had Gijsje nog maar weinig gezeild. Het had teveel geregend en te hard gewaaid. Maar ze voelde zich toch al een echte scheepskat. “Zeilen is leuk!”, zei ze vrolijk. “Broemmm…” zei de motor. En Gijsje dook weer snel in haar veilige hoekje.

 

Vakantiefoto’s!

20140821_184054

20140821_182755

20140820_155603

20140819_111604

20140820_153011

 

 

2 thoughts on “Gijsje gaat zeilen

  1. Nou lieve Gijsje, Poesie en Doesie zijn jaloers hoor!! Dat ziet er wel heel stoer uit!. Wat gezellig dat je mee gaat, we zullen je blijven volgen de komende tijd en ook een beetje voor je baasjes natuurlijk.

    Groetjes uit Zuidlaren!

    • Lieve Poesie en Doesie, het duurde even maar nu heb ik mijn typediploma dan eindelijk behaald. Leuk dat jullie mij gaan volgen. Ik weet nog niet zeker of ik het leuk vind om te zeilen. Ik denk dat ik muizen vangen wel erg ga missen. Maar volgens mijn baasjes zullen er ratten proberen aan boord te komen en dat schijnen lekker grote muizen te zijn……
      Dikke knuffel van Gijsje!

Geef een reactie